вторник, 1 декември 2009 г.

Никулден – 6 декември

Никулден – 6 декември

На 6 декември източно-православните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Соред друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се

събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

РИБНИК ПО ПЛОВДИВСКИ

Необходимите продукти: 1 шаран около килограм, 6 глави кромид лук, 1 сурова чушка или чушка от консерва, 1 червен домат, 1 чаена чашка счукани орехови ядки, 1 чаена лъжичка стрита суха чубрица, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 1 кафяна чашка олио /слънчогледово или зехтин/,

За тестото, в което ще увиете рибата са ви необходими: 1 килограм брашно, мая за хляб колкото половин кибритена кутийка, 1 супена лъжичка оцет

Приготовление: За да приготвите вкусното ястие, първо трябва да запържите сместа от нарязания на ситно лук, нарязаната на съвсем малки парченца чушка и обеления и настърган на едро ренде домат. Ако стомахът ви е чувствителен, към тази смес прибавете малко вода, за да я запарите, а не да я запържвате.

Когато зеленчуците омекнат, свалете тигана от котлона. Оставете ги да изстинат и към тях прибавете счуканите орехови ядки, чубрицата и черния пипер. Посолете на вкус. С тази смес напълнете добре почистения, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран. Зашийте го с попарен във вряла вода конец. Старите баби предпочитат конецът да е червен или бял, защото според поверията тези два цвята предпазват от уроки.

Разтворете маята в 1 1/2 кафяна чашка хладка вода. Прибавете щипка сол и 1/2 супена лъжица брашно. Разбъркайте добре и оставете кашицата на топло, за да втаса за четвърт час.

Сипете тесто в тава и в средата направете кладенче, където ще сипете маята. Поръсете с малко сол и налейте хладка вода. Замесете тесто, което после разделете на две части. От всяка част разточете по една дебела кора с размерите на тавичката, която ще използвате.

Сложете едната кора в намаслена тавичка, намажете я с олио и поставете пълнения шаран, който след това трябва да покриете с втората кора.

Върху горната кора с върха на остър нож очертайте главата и люспите на шарана. Намажете кората с олио и печете рибата два часа и половина в умерена фурна.


източник: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар