понеделник, 30 ноември 2009 г.

БЪРЗИ, НЕОПИТНИ И БЕЗУМНИ

БЪРЗИ, НЕОПИТНИ И БЕЗУМНИ

Един умен човек е казал: „На Българите не им трябва война, дайте им бързи и мощни коли и те сами ще почнат да се избиват масово по пътищата.”

Сигурно е прав човека. Като гледам какво е положението в страната, аз се убеждавам в това. Писна ми всеки ден по телевизията и вестниците да гледам снимки и кадри от зверски катастрофи, при които има загинали и много ранени хора. Въпреки зачестилите проверки по пътищата от страна на служителите на КАТ, продължават неадекватните прояви на неопитни, неправоспособни и употребили алкохол шофьори.

Първите, току що взели книжка, сядат на волана още неопитни без да знаят практически какво трябва да направят в по-сложна ситуация, които изпадат в паника още при първото по-заплетено положение.

Вторият тип джигити по пътищата – това са млади момчета и момичета, които разглезвани и неправилно възпитавани, яхват бързите коли и мотори и се правят на кой е по-по-най на пътя. Някои от тях, преди да седнат зад волана изпушват по някоя цигара с канабис, придружена с огнен коктейл от водка и бира, след което изпадат в такова състояние, което ги кара да се показват пред другите колко са велики.

Третия тип убийци и самоубийци на пътя са тези шофьори, които си мислят, че след като имат дългогодишен опит зад волана, могат необезпокоявано да седнат на маса с чаша или бутилка огнена вода и след като я пресушат да подкарат своите (понякога и чуждите) автомобили . Случва се те да стигнат до крайната си цел, но много често алкохола притъпява техните нормални рефлекси, което води до застрашаване на техния, а което е по-лошо и до живота на невинни хора.

Чести са и случаите в които, иначе хора с доста голям стаж като шофьори, притиснати от натовареното си ежедневие и в много случаи преуморени от работа и безсъние, губят управление над превозното средство което управляват и стават жертви на автомобилни катастрофи.

Примери за четирите типа шофьори се наблюдават в цяла България. Не прави изключение и нашето село.

Препоръка: Не сядайте зад волана ако сте неправоспособни, уморени, недоспали или ако сте употребили алкохол.

Валентин Добрев - Шкафа

Няма коментари:

Публикуване на коментар