вторник, 17 ноември 2009 г.

Раковишки глас, Br.43_128



*********************************************



Къде е далаверата?!?!

*********************************************



За нистеровци и Ранджовци....



*********************************************



История и рецепти на вкусното задушено



*********************************************



Борислав Ганчев в СтиховеБГ

Борко Бърборко в Откровения
*********************************************


Къде е далаверата?!?!


„Системата за добив на дърва за огрев по режима за местно население и тази година създава напрежение из селото.

Оказа се, че от 176 домакинства, които са се записали за доставка на дърва по този режим, само 58, или около една трета, са били обслужени.

Както почти всяка година, в кметството бе направен предварителен списък, по който да се изпълняват доставките и този списък е предоставен на фирмата, която се занимава с добива и транспортирането на дървата. Новото този път е, че повечето от записаните предварително са заплатили за тази услуга и въпреки всичко, вече месец и нещо очакват доставката. Добре, че времето е топло и хората имат възможност да пестят, но това не оправдава действията на заелите се с изпълнението на задачата.

А населението ни какво прави – роптае, но само устно и то на висок тон по кръчмите, но стане ли въпрос за писмен сигнал или жалба до по-високи инстанции, които да извършат проверка – всички се крият и пасуват. Самите отговорни органи се оправдават, че без писмен документ нищо не може да се направи и по този начин си измиват ръцете, а парите на хората, събирани цяла година, са влезнали вече в употреба и донасят печалба, но не и на спестилите ги.

Не стига, че на инвалидите и социално слабите тази година, заради кризата, има забавяне на помощите (а и това ще стане на два транша), ами и доста от оскъдните им средства отиват за подпомагане на доста по-богати от тях.

И за друго роптаят хората, ама пак по кръчмите. Оплакват се, че наблюдават как камионите с хубавите дърва напускат селото, а за местните остават само такива – тънки, които могат да се използват като колци за домати или притки за фасул в градината, но за целта трябва да не са нарязани по метър.”


Това ми разказа един мой приятел от Асеновградско, с когото си пишем в Интернет. Той ми спомена още, че е проверявал по сайтовете и е открил, че почти в цялата страна е разпространена тази далавера, като някъде тя се практикува още от 2004 година. Думите на Ико трябваше да ми послужат за успокоение, след като му споменах, че при нас е трудно снабдяването с дърва, заради недостига на работна сила и техника, но откакто ги чух, аз започнах още повече да се притеснявам.

Не искам и да си помислям, че при нас може да се получи такава далавера! Аз имам пълно доверие на нашите лесничеи, а се надявам, че и с вас е така. Нали?...

П.п. И друго ми каза Илко, че по техния край били замесени и кметовете, та сега и на тях правели проверка. Уверих го, че поне за това съм спокоен, защото сме си избрали Кметица, която е невъзможно да извърши такива неща!



Валентин Добрев - Шкафа