вторник, 27 октомври 2009 г.

Раковишки глас, Br.40_125
Таня Вълчева пак спечели проект за читалището

**********************************************

Когато пътувате не забравяйте... правата си!

**********************************************

Eврофутбол финансира спортни терени в 11 населени места

**********************************************

Стопете мазнините с вода

Разтворимото кафе е по-полезно

Шоколадът спира тромбозата

**********************************************

Тиквата

**********************************************

merian в СтиховеБГ

**********************************************

Eврофутбол финансира спортни терени в 11 населени места


Българският лицензиран букмейкър "Еврофутбол" ще финансира 12 спортни терена в 11 населени места в страната по кампанията "Избери да спортуваш". Те представляват различни площадки, зали, стадион и алея на здравето, с което родният оператор ще създаде условия за здравословен начин на живот чрез движение и активен спорт в свободното време. Проектите бяха избрани въз основа на независими оценки на 21-те члена на групата на съветниците, партньорите от фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ), "Еврофутбол" и гласуване в сайта на кампанията www.izberidasportuvash.org.
Инициативите са за различни видове спорт - футбол, тенис на корт, фитнес, бодибилдинг, кардиофитнес, бодиуорк, спортна гимнастика, волейбол, тенис на маса, аеробика, дартс, източни бойни изкуства, плажен волейбол, спорт на открито чрез поставяне на различни уреди, баскетбол, шах и скейтборд. Проектите са в Благоевград, с. Голема Раковица, Димитровград, Ловеч, Монтана, Пловдив, Силистра, София, Стара Загора, Шивачево и Ямбол. До края на ноември с всеки един от тях ще бъде сключен договор, чрез който ще получат финансирането от "Еврофутбол". Същинската работа по възстановяването и изграждането на спортните терени ще започне веднага след това, а първите реновирани площадки и зали ще бъдат открити през първата половина на 2010 година.
Кампанията "Избери да спортуваш", която е част от големия благотворителен проект на "Еврофутбол"- "Печелиш и помагаш", стартира през септември 2009 г. с общонационален конкурс. Така, всички желаещи - неправителствени организации, общини, университети, читалища и граждански инициативи, можеха да кандидатстват за финансиране от родната букмейкърска къща. Получени бяха 106 отделни проекта от 80 населени места в цяла България. В рамките на 15 дни групата на съветниците по кампанията, съставена от заместник-министри от Министерствата на физическото възпитание и спорта и на образованието, младежта и науката, представители на общинската власт, на Българския футболен съюз, на българските федерации по баскетбол и волейбол, известни журналисти и общественици, оценяваше отделните кандидатури. След обобщение на резултатите, те предложиха на „Еврофутбол" най-успешните проекти, от които бяха избрани 11. Родният букмейкър увеличи броя на площадките, които да финансира, тъй като подадените заявки бяха изключително интересни и се отнасяха за различни региони в страната.
Кандидатурата на град Шивачево бе избран за "Площадка на обществото" чрез гласуване в сайта на кампанията - www.izberidasportuvash.org. Това е 12-ят проект, който ще получи пари за реновиране. За 13 дни, през които всички желаещи можеха да гласуват за своето място за спорт в интернет страницата, бяха подадени близо 16 000 гласа. След извършената от ФРГИ проверка, броят на уникалните вотове е 9228, от които близо 13% са за град Шивачево. Проектът предвижда възстановяване на градския стадион, чрез реновиране на футболното игрище и лекоатлетическата писта и ремонтиране на сградата на стадиона.
Следващите инициативи от кампанията "Избери да спортуваш" са три спортни хепънинга. На тях всеки заинтересован може да присъства напълно безплатно и да обогати двигателната си култура по различни видове спорт. Първият е на 31.10.2009 г. в зала "Славия-Спортес" (ул. "Коломан" № 1, кв. "Овча Купел"). От 10:30 до 16:00 часа, последователно ще бъдат проведени осем различни тренировки с професионални инструктори, които ще демонстрират комплекси от упражнения, подходящи за самостоятелни занимания у дома и на спортната площадка. Те ще са по китайска гимнастика цигун, тай чи, карате, тае бо, комбинирана гимнастика и народни танци. Вторият хепънинг е на 14.11.2009 г. в Пловдив, а последният - на 28.11.2009 г. във Велико Търново.


източник: dariknews.bg


Редакторски коментар
Докато пишех материала за новия голям успех в спечелването на проекти от Таня Вълчева, аз попаднах в интернет на горния материал. Стана ми радостно, че сме сред малкото одобрени. Когато видях снимката към тази статия, аз се сетих и за подобно подходящо място и в нашето село – игрището на училището.

Уви! Школото ни отдавна е продадено и надали някога тази площадка ще функционира.

Таня Вълчева пак спечели проект за читалището

Ще се прави спортна /фитнес/ зала
Откъде взима тези сили и каква е тази нейна душа? Винаги си задавам този въпрос, когато науча за новия успех извоюван от Таня Вълчева – дребната на ръст, но всеотдайна секретар – библиотекарка на читалището в нашето село Голема Раковица. Раздава се жената не на 100, а на 200% за благото на селото, но все остава недооценена.
Затова реших да отбележа новия и успех, като припомня и старите.

Ще се върна малко назад в края на пролетта и началото на лятото. Тогава Анатолий (синът на Таня), племенникът й Кристиан, заедно с още две - три момчета, решиха да пригодят една от стаичките на читалището за фитнес зала. За целта избраха едно от помещенията, което преди години се използваше за склад и ателие от Цветан Ангелов – Батето. Разчистиха го, изхвърлиха ненужните боклуци, донесоха кой какво има: лостове, тежести, дъмбели, вентилатор, добър раковчанин им направи лежанка и грозното помещение, в което отдавна не бе влизал някой – заприлича на фитнес (почти). И преди младежи правеха мускули във фоайето на читалището, но можеби недоволни от работното му време, си взеха уредите и спряха да идват.
В същото това време Таня беше вече спечелила първия си проект за годината, за направата на „Детски център” и усилено работеше по неговото изграждане. Доста нерви и труд и отне това начинание (идеята за което дойде в дните, когато тя учеше на четмо и писмо децата на ромите -дървари през миналата зима). С много мъки тя успя да събере нужните над 350 лева, които са една трето от парите нужни за започване на изпълнение на проекта. Останалите две трети са осигурени от ФРГИ (Фондация Работилница за Гражданска Инициатива).

Таня успя да съчетае служебните си задължения на библиотекар и организацията на работата. С помощта на доброволци, като много често и тя ловеше четката, дребната женица успя и сега центъра е готов, само се чака неговото откриване, като е обещано това да стане до края на месец Ноември.
Както казва самата тя – Трудно се харчат такива пари, защото е нужно особено внимание за всяка стотинка, за да се вместиш в бюджета. Хората дават, но и търсят сметка за всяка изразходвана пара...
Успоредно с направата на центъра, Таня активно се включваше и в довършването на параклиса „Света Петка” и в миговете, когато не бе с четка в ръка, или не уреждаше документи, тя помагаше на майсторите. Но не забравяше и задълженията си на библиотекарка.
Като капак на всичко, вместо да си отпочива от тежкия ден, Таня пишеше материали за обичания ат вас вестник „Раковишки глас”, като осигуряваше и нужните снимки. За това съм много благодарен, но май не съм й го казвал.
Още докато течеше работата по първия проект, г-жа Вълчева съзря възможност за спечелването на друг, който също бе към ФРГИ. Този път ставаше въпрос за екология, а именно почистване на района около язовир „Огняново” и поставяне на кофи и кошчета за смет около него и на пътя на края на селото, където рибари и почиващи да изхвърлят своя боклук. Проекта разбира се бе спечелен, защото Таня знае как да задейства такива документи (има вече опит, пък и ходи на семинар организиран от Фондацията). Този път, като че ли нужните средства бяха събрани по-лесно, а и нашето момиче уреди концерт за участниците в акцията по събирането. В тази акция се включиха повече от 100 доброволци, но за жалост, освен младежите и двама – трима възрастни раковчани, останалите бяха хора прочели в рекламирането на акцията, което отново бе дело на Таня.

До дни се очакват контейнерите и кошчетата да бъдат доставени, но този път ще е нужна помощта на раковчани, защото е време да се засрамим и да направим и ние нещо полезно (де да можех освен с приказки, с нещо друго да помогна на тази неуморима женица).
Много са примерите за добрата душа и всеотдайността на г-жа Вълчева. Ще спомена и борбата й за направата на паметника на Гато Шишков. Активното и участие около инициативата за събиране на средства за ремонт на черквата ни, за която все още не достигат пари и пак тя трябва да се нагърбва. А по време на наводнението – нали пак тя обикаляше с децата да раздават помощи на пострадалите.
Но нека спрем с миналите неща и да обърнем внимание на настоящото.
Таня пак спечели проект. Този път за изграждане на спортна зала, в която младите раковчани да спортуват, да трупат мускули и да бъдат на разположение (не дай си Боже) при някакво бедствие или пожар.
Нужната сума за осъществяването му е 2796.05 лева, като две трети отново се поемат от ФРГИ, а другите ще са дарение от г-н Христо Христов – баща на един от младежите. Парите ще са за ремонт и закупуване на оборудване за залата. Браво Таня! Какво щеше да прави селото без теб? Нека и помогнем.

Валентин Добрев - Шкафа

Когато пътувате не забравяйте... правата си!

"Регламент (ЕО) № 1107/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 05 юли 2006 година относно правата на хората с увреждания и на хората с ограничена мобилност при пътувания по въздух.... (1) Единният пазар за въздухоплавателни услуги следва да ползва гражданите като цяло. Вследствие от това хората с увреждания и хората с ограничена мобилност, независимо от това дали причината за тази неподвижност е увреждане, възраст или някой друг фактор, следва да разполагат с възможности за пътуване по въздуха, сравними с възможностите на останалите граждани. Хората с увреждания и хората с ограничена мобилност имат същото право като всички останали граждани на свободно придвижване, свобода на избора и недискриминация. Това се отнася както до пътуванията по въздуха, така и до останалите сфери на живота...."

В изпълнение на този регламент българските летища предоставят такова съдействие напълно безплатно.
Как изглежда на практика изпълнението на условията на регламента ни показа екипът на Летище София от Отдел "Обслужване на пътници", Сектор "Несамостоятелни пътници". Заедно с камерата на Дневник те извървяха целия път от посрещане на пътник с намалена подвижност до качването му в самолета .

Равни права по въздух, суша и вода
През април месец тази година Европейският парламент прие законодателно решение, според което всички пътници трябва да имат еднакви права, независимо от това какъв вид транспорт използват.
Според новото решение на хората с намалена подвижност не може да бъде отказвано качване на кораб или автобус, освен в случаите, когато тяхната безопасност може да бъде застрашена. Те ще могат да се ползват от безплатна помощ на пристанищата, при условие, че операторите бъдат уведомени по време на извършване на резервацията или поне 48 часа преди началото на пътуването.
Персоналът на компаниите за морски или речен транспорт трябва да получи адекватна информация, за да може да осигури необходимата помощ.
Законодателното предложение въвежда също така и по-стриктни правила относно обезщетяването на автобусните пътници, както и на тези, пътуващи по море или по вътрешен воден път при отмяна или закъснение на пътуването или в случай на инцидент.

Обезщетения за закъснения или анулиране

Пътниците в автобусния транспорт имат право на обезщетения, когато закъснението при заминаване е по-голямо от два часа. При подобен случай компанията превозвач трябва да осигури алтернативен транспорт. Ако пътникът не приеме алтернативния превоз, тя трябва да плати обезщетение в размер от 100%. В случай, че не се предостави алтернативен превоз, компанията трябва да изплати цената на билета плюс 50% от стойността му в добавка.
Автобусните компании се освобождават от тези отговорности, ако докажат, че отмяната или закъснението са предизвикани от обстоятелства, които не са свързани с предоставянето на автобусните услуги, които не са могли да бъдат предотвратени, или поради небрежност на пътник.
Без да губят правото си на превоз, пътниците могат да искат обезщетение от компаниите за морски и речен транспорт, когато пристигат със закъснение. Минималните равнища на обезщетения са както следва:
- 25% от цената на билета за закъснение между един и два часа;
- 50% от цената на билета за закъснение от два часа и повече;
- 100% от цената на билета, ако превозвачът не осигури алтернативни транспортни услуги при приемливи условия или информация за алтернативен транспорт.

Право на авансови плащания при телесни повреди или смърт
Ако на пътника са причинени телесни повреди или в случай на смърт в резултат на произшествие при автобусен превоз, транспортната компания трябва да заплати авансово, в срок от 15 дни, част от дължимото обезщетение в зависимост от причинените вреди. В случай на смърт, авансовото плащане не трябва да бъде по-малко от 21 000 евро.
За да се защитят малките транспортни фирми, ЕП прие изменение, според което компаниите не са задължени да плащат обезщетения, ако произшествието е причинено от обстоятелства извън техния контрол. При условие, че съществуват доказателства prima facie за причинно-следствена връзка с транспортното предприятие, то е длъжно да плати обезщетение.

"Непреодолима сила", или форсмажорни обстоятелства
Депутатите се споразумяха да вземат предвид характерните особености на водния транспорт, дефинирайки случаите на "непреодолима сила" (форсмажорни обстоятелства, force majeure), при които правилата за обезщетение не се прилагат: екстремни условия, свързани с теченията, силни ветрове, превишаване на определена височина на вълната и ледоход, но също и при национализация, правителствена санкция, блокада, ембарго, трудов спор, стачка, локаут, прекъсване или повреда в електричеството.

Автобусен превоз: правилата са само за национален и международен транспорт
Членовете на ЕП постигнаха съгласие, че държавите членки ще могат да изключат от обхвата на законодателството за автобусните превози градския, крайградския и регионалния транспорт, отразявайки по този начин особения характер на подобни услуги: липса на предварителни резервации, всекидневна употреба, седмични и месечни абонаментни карти и др.
Те постигнаха съгласие и относно правото на държавите членки да изключат от приложното поле на настоящия регламент градските и извънградски транспортни услуги по вода.
Въпреки това, отделните държави членки трябва да гарантират същото равнище на права на пътниците на тези видове транспорт чрез алтернативни регулаторни мерки.


източник: Дневник