понеделник, 30 ноември 2009 г.

Да откриеш Дом

Да откриеш Дом

20 ноември 2009 година – един прекрасен слънчев ден, който ще остане в историята на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Драганово, общ. Г. Ораховица - доайен на социални услуги в България от 1952 г. За много хора, той е бил и ще бъде Домът, в който са получавали храна и подслон, любов и подкрепа. В този ден за всички настанени потребители и грижещите се за тях служители се осъществи една голяма мечта – да бъде срязана лентата и да се настанят в построената нова сграда към дома, която представлява една красива и слънчева придобивка.


Осемдесет жени с умствено изостаналост ще получат специализирана грижа в залите по рехабилитация, физиотерапия, психотерапия, трудотерапия и занимателна терапия. Двадесет и четири ще се настанят в спални, тип апартаментна система, с отделни сервизни помещения и ще се радват на комфорта създаден за тях.

Всичко започва през 2007 год, когато е разработен Микропроект № 928, обект „Дом за възрастни с умствена изостаналост – с. Драганово”, финансиран от СИФ и участие на Община Г. Оряховица.

Същият е одобрен и през 2008 г. строителите от Фирма „Реконструкция”ЕООД гр. В. Търново, събарят старата сграда и на нейно място полагат основите на новата. Домът растял пред очите на обитаващите останалите сгради. Сръчните майстори от фирмата вложили труд и сърце при построяването на тази съвременна сграда, отговаряща на европейските изисквания и стандарти, излъчваща топлина и уют.

С активното участие на инж. Йордан Михтиев –кмет на Община Г. Оряховица и отдел „Местно икономическо развитие и интеграция” към Общината, е разработен и внесен проект пред Фонд „Социално подпомагане”, „Доставка и монтаж на обзавеждане и специализирано оборудване на ДВХУИ – с. Драганово”, с участието на Община Г. Оряховица.

Домът е оборудван и обзаведен от фирмите „МДМ-”ООД София, доставила медицинското оборудване и ЕТ„Свелия- Светломир Пенчев – Емил Пенев” гр. Г. Оряховица направили пълното обзавеждане на новата сграда, след проведени търгове за обществена поръчка.

На откриването на новата сграда присъстваха много гости, сред които: г-н Тотю Младенов - министър на МТСП, депутати, членове на областната и на местната кметска управа.

Присъстваха още и ръководители на фирми, активно участвали при осъществяване на проекта, колеги, бивши служители на ДВХУИ с. Драганово, гости от с. Драганово.

На откриването бе прочетено приветствено слово от г-жа Станка Мезева – Директор на Дома, която благодари на хората, помогнали за изграждането му, като не забрави да се обърне към своите колеги, работещи в Дом за възрастни хора с умствена изостаналост с. Драганово, съумели да премахнат стигмата от душите си, да приемат с отворени сърца настанените тук лица като равнопоставени, да отдадат сили и любов, те да се чувстват обичани.

След словото г-жа Мезева покани г-н Младенов, г-н Рангелов и инж. Михтиев да открият официално Дома, като прережат лентата. Като добри домакини, работещите в дома, посрещнаха гостите си по стар български обичай с хляб и сол.

За присъстващите на тържеството бе организиран скромен обяд.

Дано повече Специализирани домове в страната се похвалят с такива придобивки и нека има много усмихнати лица, като това на Директорката на Дома, която специално по този повод бе написала и едно стихотворение:

Дом да откриеш , светъл и слънчев,

от основи дълбоки , до покрив с комин.

Много любов във него да сложиш,

и после със радост на друг да дариш!


Усмивки да видиш днес на лицата,

на грейнали чисти, невинни души.

Празник за всички- двайсети е дата,

сбъднала нашите дръзки мечти.


Нека го пазим чист и приветлив.

Нека ни топли в трудния ден.

Това е Домът и за него милеем!

Честито на всички! На Вас и на мен!

Автор: Таня Мезева

Няма коментари:

Публикуване на коментар