вторник, 1 декември 2009 г.

Никулден – 6 декември

Никулден – 6 декември

На 6 декември източно-православните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Соред друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се

събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

РИБНИК ПО ПЛОВДИВСКИ

Необходимите продукти: 1 шаран около килограм, 6 глави кромид лук, 1 сурова чушка или чушка от консерва, 1 червен домат, 1 чаена чашка счукани орехови ядки, 1 чаена лъжичка стрита суха чубрица, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 1 кафяна чашка олио /слънчогледово или зехтин/,

За тестото, в което ще увиете рибата са ви необходими: 1 килограм брашно, мая за хляб колкото половин кибритена кутийка, 1 супена лъжичка оцет

Приготовление: За да приготвите вкусното ястие, първо трябва да запържите сместа от нарязания на ситно лук, нарязаната на съвсем малки парченца чушка и обеления и настърган на едро ренде домат. Ако стомахът ви е чувствителен, към тази смес прибавете малко вода, за да я запарите, а не да я запържвате.

Когато зеленчуците омекнат, свалете тигана от котлона. Оставете ги да изстинат и към тях прибавете счуканите орехови ядки, чубрицата и черния пипер. Посолете на вкус. С тази смес напълнете добре почистения, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран. Зашийте го с попарен във вряла вода конец. Старите баби предпочитат конецът да е червен или бял, защото според поверията тези два цвята предпазват от уроки.

Разтворете маята в 1 1/2 кафяна чашка хладка вода. Прибавете щипка сол и 1/2 супена лъжица брашно. Разбъркайте добре и оставете кашицата на топло, за да втаса за четвърт час.

Сипете тесто в тава и в средата направете кладенче, където ще сипете маята. Поръсете с малко сол и налейте хладка вода. Замесете тесто, което после разделете на две части. От всяка част разточете по една дебела кора с размерите на тавичката, която ще използвате.

Сложете едната кора в намаслена тавичка, намажете я с олио и поставете пълнения шаран, който след това трябва да покриете с втората кора.

Върху горната кора с върха на остър нож очертайте главата и люспите на шарана. Намажете кората с олио и печете рибата два часа и половина в умерена фурна.


източник: Интернет

Раковишки глас, Br.45_130






Да откриеш Дом



Гълъб изпреварва интернет



Кафе изглажда бръчките



Никулден – 6 декември







Тържество за довиждане

Тържество за довиждане

В края на месец ноември възрастните хора от дневния център си спретнаха тържество.

Завързали нови прия-телства, развълнувани и усмихнати, хората от третата възраст се повеселиха от сърце.

Доволни от преживените съвместни мигове те благодариха на екипа на ДЦВХПВ за топлите грижи и организацията на свободното им време. Слагайки оценка “К” на целия колектив те просълзиха всички присъстващи.

Тържеството завърши с вити хора и разтуптяни сърца. Всеки отнесе частица спомен със себе си за преживените щастливи моменти.

Нека благодарим на Община Елин Пелин, която реализира това начинание олицетворяващо едно ново начало на социалната дейност в нашата страна и е неотменна част от развитието на съвременното Европейското общество.

Петя Тодорова

понеделник, 30 ноември 2009 г.

Кафе изглажда бръчките

Само си представете, че си пийвате плодова напитка, лекуваща акне. Или похапвате сладки, които изглаждат бръчките на лицето ви. А може би предпочитате да започнете деня с препечена филийка и мармалад против стареене и към него чаша чудесно кафе, което намалява теглото?

Звучи като научна фантастика, но не се отчайвайте - тези храни вече наистина съществуват. Козметичната индустрия вече е разработила цяла серия от т.нар. чудодейни продукти, които ви помагат да изглеждате страхотно, като закусвате с тях.

Забравете за скромното кисело мляко с пробиотици. Тази нова нутрикозметика (от англ. - храни за красота), е храна, обогатена с всякакви видове вещества за подобряване на здравето и красотата ви.

Продуктите са най-новата вълна от разработваните т.нар. функционални храни. А това всъщност са обикновени храни като различни плодови сокове, мармалади или пък кисело мляко, които са обогатени с вещества, поддържащи здравето и младостта ви.

Последният хит на пазара е кафе, което ви прави лифтинг на лицето, докато го сърбате. Продуктът на “Нескафе” се предлага в пакетчета 3 в 1 - кафе, обезмаслено мляко и колаген, пише в. “Дейли телеграф”. Колагенът е еластичен материал, който поддържа гладката форма на кожата. Козметичните хирурзи го използват като “пълнеж” за премахване на фините линии около очите, той е съставка и на повечето кремове против бръчки.

Доколко колаген в кафето може да опъне лицето ви, все още е под въпрос, коментират лекарите. Причината? Веществото просто ще бъде разградено в червата при обработката на напитката, обясняват те.

Засега напитката против бръчки се предлага само в Сингапур, тъй като се произвежда от филиал на “Нескафе” там. Кафето 3 в 1 е част от серията “Боди рейндж”. Освен това има “Нескафе протект”, което е обогатено с антиоксиданти, както и “Нескафе фит”. Кафето засега се изпробва на пазара в Азия, но скоро може да се появи и в Европа, обясняват от производителя “Нестле”, базиран в Швейцария.

Новите нутрипродукти могат да бъдат програмирани по всякакъв начин. Например могат да бъдат съставени така, че да понижават кръвното налягане или да поддържат сърцето ви. Разбира се, повечето от продуктите са насочени към това да изглеждате по-добре - по-слаби и по-млади.

В момента по света се произвеждат храни за красота на стойност 1,5 млрд. долара, твърди компанията за изследване на пазара “Клайн енд кампъни”. При това, този бизнес набъбва непрекъснато и носи огромни печалби.

Един от последните продукти, който се появи съвсем скоро на пазара във Великобритания, е японската бяла ружа. Тя повишава естественото ниво на колагена в организма, докато я хапвате, като придава прекрасен вид на кожата. Освен това според търговците намалява и целулита на дамите. Продуктът се казва “Хапнете си за красота” и се предлага в пакетчета от 50 г. Всяко от тях съдържа по 3000 мг колагенни пептиди.

На Острова се предлага и цяла серия от напитки с разнообразни качества. Една от тях е "Сип" - вода, обогатена с витамини, минерали и растителни екстракти, за която се твърди, че подобрява състоянието на кожата.

Може да пробвате и “Клиър скин” (от англ. - “чиста кожа”. Бутилката, която струва 1,29 британски лири, съдържа 100 мг млечен протеин, който изчиства акнето. Производното на протеина - правентин, в напитката намалява растежа на бактерията propionibacterium, която участва във възникването на кожните възпаления и акнето. Освен това този протеин има противовъзпалителни качества, които помагат за по-бързото изчезване на петната.

Дали всичко това е вярно? В изследване, проведено сред тийнейджъри с акне, станало ясно, че тези, които пиели от водата “Клиър скин” всеки ден в продължение на 2 месеца, имали голямо подобрение. Кожата на 95% от тях се изчистила в голяма степен, пише в. “Дейли мейл”.

Американската компания “Биосинерджи” пък предлага друга напитка - “Скини уотър” (от англ. - вода за слабички). Според производителите й тя е вода за тонуса ви с подобрен вкус, която увеличава изгарянето на мазнините в организма, блокира абсорбирането на въглеводородите и намалява желанието да си хапвате сладко. Всичко това се дължало на хром във водата и на аминокиселината L-carnitine.

Някои лекари са съгласни, че хромът може да помага при слабост към сладкото.Същевременно обаче все още няма доказателства, че тази вода ви прави слабички, освен като я пиете вместо храна. По-добре си подобрете хранителния режим и дъвчете здравословно меню, коментира “Дейли мейл”.

Тези оферти обаче са нищо в сравнение с продуктите, които се предлагат в Япония. Там може да намерите пилешка супа, обогатена с колаген, както и безалкохолни напитки за избелване на кожата.

Истински хит обаче е “парфюм за ядене”, който, след като го сдъвчете, изпуска ухание на ванилия през потните жлези.

Ако пък търсите нещо още по-драматично, вземете дъвката “Повдигни бюста”. Производителите й се хвалят, че тя увеличава бюста и укрепва мускулите ви, а в добавка към това ви подмладява. Всичко това се дължало на екстракта от растението Pueraria mirifica, който имитира ефекта от женския сексхормон естроген.

Нутрикозметиката е следващата голяма ниша в индустрията за красотата, смятат специалистите. Разликата при новите продукти е, че всички те се поемат през устата, за да подобрят здравето и красотата ви.

Кой дава храна на цялата тази индустрия? Разбира се, поколението на т.нар. бейби бумърс, родени в годините на икономически възход след Втората световна война. Това са млади пенсионери от САЩ, Западна Европа и Япония, които всяка година пръскат милиарди долари, за да изглеждат добре и да са във форма.

В Страната на изгряващото слънце например има специални магазини за нитрокозметични продукти и за всякакви хранителни добавки. В САЩ този пазар тепърва се разраства, но перспективите за компаниите са много добри.


Информацията е взета от тук

Гълъб изпреварва интернет

Гълъб изпреварва интернет

Южноафриканска компания е бясна на водещия интернет-доставчик в страната, заради скоростта, с която е доставен изпратен от тях имейл (изглежда там традиционно се радват на лоша връзка, а цените, които плащат за нея са меко казано високи).

Технологичната компания Unlimited IT е взела нещата в ръце и за да докаже, колко точно лоша е интернет връзката, е ангажирала обикновен пощенски гълъб, на име Уинстън, с пренасянето на писмо на разстояние 80 километра. Когато той потеглил на път, компанията изпратила съобщението си и в дигитален формат – казано простичко – по мейла.

Два часа, 6 минути и 57 секунди по-късно гълъбът Уинстън вече бил на място и получавал бисквити като награда за добре свършената работа. Само 4% от съобщението обаче били изпратени в дигиталния му формат.

Изглежда от Unlimited IT доста им е омръзнало от подобна интернет връзка, щом са решили да проведат подобно упражнение. Няма спор, поне аз съм впечатлен. Unlimited IT имат 11 офиса в страната, на които редовно изпращат информация. Помислете си само, щом гълъбите се превръщат в по-скоростен и финансово изгоден вариант, в сравнение с интернет. От интернет доставчика – Telkom не са били открити за коментар по случая.

информация от: pcstorebg

Защо ли ми звучи така познато?

Освен да потърся приятели гълъбари за да помагат и тук, в Г. Раковица, на 45км. от София.

Вальо Шкафа

Да откриеш Дом

Да откриеш Дом

20 ноември 2009 година – един прекрасен слънчев ден, който ще остане в историята на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Драганово, общ. Г. Ораховица - доайен на социални услуги в България от 1952 г. За много хора, той е бил и ще бъде Домът, в който са получавали храна и подслон, любов и подкрепа. В този ден за всички настанени потребители и грижещите се за тях служители се осъществи една голяма мечта – да бъде срязана лентата и да се настанят в построената нова сграда към дома, която представлява една красива и слънчева придобивка.


Осемдесет жени с умствено изостаналост ще получат специализирана грижа в залите по рехабилитация, физиотерапия, психотерапия, трудотерапия и занимателна терапия. Двадесет и четири ще се настанят в спални, тип апартаментна система, с отделни сервизни помещения и ще се радват на комфорта създаден за тях.

Всичко започва през 2007 год, когато е разработен Микропроект № 928, обект „Дом за възрастни с умствена изостаналост – с. Драганово”, финансиран от СИФ и участие на Община Г. Оряховица.

Същият е одобрен и през 2008 г. строителите от Фирма „Реконструкция”ЕООД гр. В. Търново, събарят старата сграда и на нейно място полагат основите на новата. Домът растял пред очите на обитаващите останалите сгради. Сръчните майстори от фирмата вложили труд и сърце при построяването на тази съвременна сграда, отговаряща на европейските изисквания и стандарти, излъчваща топлина и уют.

С активното участие на инж. Йордан Михтиев –кмет на Община Г. Оряховица и отдел „Местно икономическо развитие и интеграция” към Общината, е разработен и внесен проект пред Фонд „Социално подпомагане”, „Доставка и монтаж на обзавеждане и специализирано оборудване на ДВХУИ – с. Драганово”, с участието на Община Г. Оряховица.

Домът е оборудван и обзаведен от фирмите „МДМ-”ООД София, доставила медицинското оборудване и ЕТ„Свелия- Светломир Пенчев – Емил Пенев” гр. Г. Оряховица направили пълното обзавеждане на новата сграда, след проведени търгове за обществена поръчка.

На откриването на новата сграда присъстваха много гости, сред които: г-н Тотю Младенов - министър на МТСП, депутати, членове на областната и на местната кметска управа.

Присъстваха още и ръководители на фирми, активно участвали при осъществяване на проекта, колеги, бивши служители на ДВХУИ с. Драганово, гости от с. Драганово.

На откриването бе прочетено приветствено слово от г-жа Станка Мезева – Директор на Дома, която благодари на хората, помогнали за изграждането му, като не забрави да се обърне към своите колеги, работещи в Дом за възрастни хора с умствена изостаналост с. Драганово, съумели да премахнат стигмата от душите си, да приемат с отворени сърца настанените тук лица като равнопоставени, да отдадат сили и любов, те да се чувстват обичани.

След словото г-жа Мезева покани г-н Младенов, г-н Рангелов и инж. Михтиев да открият официално Дома, като прережат лентата. Като добри домакини, работещите в дома, посрещнаха гостите си по стар български обичай с хляб и сол.

За присъстващите на тържеството бе организиран скромен обяд.

Дано повече Специализирани домове в страната се похвалят с такива придобивки и нека има много усмихнати лица, като това на Директорката на Дома, която специално по този повод бе написала и едно стихотворение:

Дом да откриеш , светъл и слънчев,

от основи дълбоки , до покрив с комин.

Много любов във него да сложиш,

и после със радост на друг да дариш!


Усмивки да видиш днес на лицата,

на грейнали чисти, невинни души.

Празник за всички- двайсети е дата,

сбъднала нашите дръзки мечти.


Нека го пазим чист и приветлив.

Нека ни топли в трудния ден.

Това е Домът и за него милеем!

Честито на всички! На Вас и на мен!

Автор: Таня Мезева

Да вземеМ да направиШ

Да вземеМ да направиШ

Колко често ги чуваме тези думи и усещаме ли се, как и ние все повече ги употребяваме?

Според мен правилното словосъчетание би трябвало да бъде: „Хайде да направим!”

Но не, дами и господа читатели, по-лесно е, когато друг направи нещата, а после ние да се тупаме по гърдите и да казваме: „Аз съм носител на идеята!”. Ами като си носител, защо не я направи, а чака на готово?

Остро прозвучават тези мои думи, но вече почва да ми писва от такива „идеоносители”.

Ще кажете „Тоя пък какво се сети сега за това?”

Сетих се изведнъж, когато ми напомниха, че сега в неделя е Никулден, а аз замалко щях да пропусна да го отбележа във вестника. Не че се сещам за всички празници в църковния календар, но специално за този е недопустимо да го забравя. Не е редно да го пропускам, защото това е и патронния празник на нашата църква „Свети Николай Мирликийски”, построена преди повече от 150 години със задружен труд на нашите деди и то във време на робство. Състоянието на църквата ни сега е плачевно и не се знае до кога ще издържи и кога ще се сгромоляса (не дай си, Боже, върху хората).

Не е от сега този проблем. Още няколко месеца и ще изпълна и третата година, откакто съществува този вестник, а от самото начало съм започнал да публикувам материали за това. Много неща се изписаха и доста снимки се показаха (благодаря за това на Таня Вълчева, която бе моите очи за този проблем). Пак благодарение на нея се изпращаха писма до различни организации, публикуваха се призиви към местното население и се събраха доста дарения за ремонт на църквата, но в един момент всичко утихна и все по-рядко пиша за това.

Мина честването на 150 годишнината и проблема за по-голямата част от нас се забрави, но той така или иначе остана нерешен. И ето в тези дни, в навечерието на Никулден, аз пак се досетих за него.

Свидетел съм как всички казвахме (в тома число и аз), че е нужен спешен ремонт и първо гонехме г-н Върбански, а след това и г-жа Спасова, в качеството им на кметове и изисквахме спешни мерки. Няма лошо да се изисква, но трябва да дадем нещо от себе си, да предприемем някаква инициатива, за да може нещата да вървят добре.

А какво правим ние?

Чакаме една жена, Таня Вълчева, да тича, да се рови и да върши всичко, дори и това което не и е по силите, за да не се стигне до сгромолясването на хубавата ни черква, която в последните години, особено по празниците, започна да се посещава и от млади хора. Но една птичка пролет не прави! Тя може да бъде предвестник на пролетта, но е нужно и слънце и още птички и цветя.

Нужно е да заменим думата направиШ – със направиМ. Мисля, че тогава нещата ще потръгнат. И това не се отнася само за проблема с черквата. Това важи и за всички останали неща, където са нужни хора. Нека си припомним поговорката: „Сговорна дружина – планина повдига!”

Ще ми се да завърша с думите, с които започнах, но да ги редактирам малко:

Да вземем да направиМ


Валентин Добрев – Шкафа



П.п. Като капак на всичките проблеми, които има около сградата на църквата, мародери започнаха набези по храмовете в общината. Една седмица преди храмовия празник бе направен опит за проникване в черквата. Срязани бяха халките на катинарите и само Бог и наличието на стара брава с огромен ключ на вратата е спасила църквата от разграбване.

БЪРЗИ, НЕОПИТНИ И БЕЗУМНИ

БЪРЗИ, НЕОПИТНИ И БЕЗУМНИ

Един умен човек е казал: „На Българите не им трябва война, дайте им бързи и мощни коли и те сами ще почнат да се избиват масово по пътищата.”

Сигурно е прав човека. Като гледам какво е положението в страната, аз се убеждавам в това. Писна ми всеки ден по телевизията и вестниците да гледам снимки и кадри от зверски катастрофи, при които има загинали и много ранени хора. Въпреки зачестилите проверки по пътищата от страна на служителите на КАТ, продължават неадекватните прояви на неопитни, неправоспособни и употребили алкохол шофьори.

Първите, току що взели книжка, сядат на волана още неопитни без да знаят практически какво трябва да направят в по-сложна ситуация, които изпадат в паника още при първото по-заплетено положение.

Вторият тип джигити по пътищата – това са млади момчета и момичета, които разглезвани и неправилно възпитавани, яхват бързите коли и мотори и се правят на кой е по-по-най на пътя. Някои от тях, преди да седнат зад волана изпушват по някоя цигара с канабис, придружена с огнен коктейл от водка и бира, след което изпадат в такова състояние, което ги кара да се показват пред другите колко са велики.

Третия тип убийци и самоубийци на пътя са тези шофьори, които си мислят, че след като имат дългогодишен опит зад волана, могат необезпокоявано да седнат на маса с чаша или бутилка огнена вода и след като я пресушат да подкарат своите (понякога и чуждите) автомобили . Случва се те да стигнат до крайната си цел, но много често алкохола притъпява техните нормални рефлекси, което води до застрашаване на техния, а което е по-лошо и до живота на невинни хора.

Чести са и случаите в които, иначе хора с доста голям стаж като шофьори, притиснати от натовареното си ежедневие и в много случаи преуморени от работа и безсъние, губят управление над превозното средство което управляват и стават жертви на автомобилни катастрофи.

Примери за четирите типа шофьори се наблюдават в цяла България. Не прави изключение и нашето село.

Препоръка: Не сядайте зад волана ако сте неправоспособни, уморени, недоспали или ако сте употребили алкохол.

Валентин Добрев - Шкафа