сряда, 9 декември 2009 г.

Свински работи

Крехки пържоли

Продукти: 5-6 бр. свински пържоли, 2-3 бр. глави лук, 2-3 бр. Ябълки, 2 с.л. кимион, 4-5 с.л. чубрица, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол, 1 с.л. червен пипер, 4 с.л. олио + допълнително за намазване,

Приготовление: Тавичка се намазва с олио. Пържолите се поръсват от двете страни обилно с подправките. Към подправките може да се добави и подправка за пържоли или изцяло да се замени с такава. Лукът се обелва и нарязва на шайби. С лучените шайби се покриват изцяло пържолите. Ябълките се нарязват на шайби и с тях се покрива лука, така че да не остане непокрита част от пържолите. Добавя се вода около 2-3 см. от дъното на тавата и се добавят 4 с.л. олио. Пече се във фурна на 200 С (отгоре и отдолу) за около час и половина. След като станат готови се премахват лука и ябълките, а пържолите внимателно се остъргват от подправките. Така изчистените пържоли са готови за сервиране, като месото става крехко и подходящо за деца и възрастни.

Свинско с лук и кашкавал

Продукти: 1 кг шарено свинско месо (врат), 4 бр. големи глави лук, 300 г кашкавал, 220 г майонеза, сол, черен пипер и магданоз, 1/2 ч.ч. сухо червено вино

Приготвяне: Месото се нарязва на тънки пържоли и се овкусява с подправки на вкус. Лукът се нарязва на шайби. Кашкавалът се настъргва. В тавичка, намазана с мазнина, се нареждат пържолите, които се намазват с майонеза. Отгоре се нареждат шайбите лук и пак се намазва с майонеза. Поръсват се обилно с кашкавал. Налива се в тавичката 1/2 ч.ч. вино. Пекат се 30 минути на 200 С и още 15 минути на 160 С.

Пикантно свинско филе

Продукти: 1 кг свинско филе - цяло парче, 2 ч.л. розмарин на клечици, 1 ч.л. риган, 2 ч.л. черен пипер на зърна, 2 ч.л. горчица, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. зехтин, 2 ч.л. чубрица, 2-3 с.л. тъмен соев сос, 2 бр. жълтъци, 2 глави лук

За соса: 150 г топено сирене, 50 г пушено сирене, 200 мл готварска сметана, 70-100 мл бяло вино, 1 с.л. зехтин, 50 г масло, риган, черен пипер

Приготвяне: Свинското филе се намазва със зехтина. Розмарина, ригана, червения и черния пипер, чубрицата и горчицата се изсипват в хаванче и се натрошават. Месото се овалва много добре в сместа от подправки, слага се в подходящ съд, залива се със соевия сос, покрива се с опаковъчно фолио и се прибира в хладилника за около 2 часа да се маринова. След като месото е престояло в хладилника, се изважда и се намазва с разбитите жълтъци. Галетата се смесва с малко риган и чубрица и месото се овалва много добре в нея. В широка тавичка (за да може месото да се пече и от страни) в средата се нарежда лука, нарязан на дебели шайби, месото се слага върху лука и се полива съвсем леко със зехтин. Месото се пече в загрята на 200 С фурна около 45 минути - 1 час в зависимост от големината на парчето месо - но не повече от 1 час, защото ще стане сухо. След изпичането месото се изважда от фурната и се оставя да си почине за около 15-20 минути. През това време месото не трябва да се нарязва, набучва или покрива, защото ще изгуби сочността си. Точно преди сервиране се нарязва на шайби 1-2 см. Непосредствено преди сервирането се прави и соса, с който се заливат парчетата месо.

Сос: В тиган се слагат маслото и зехтина. След разтапянето на маслото се слагат топеното и пушено сирене. Когато сирената са на половина разтопени, се прибавя бялото вино, разбърква се и се прибавя сметаната. Бърка се постоянно, докато сирената се разпорят напълно и тогава се прибавят подправките. По желание в соса може да се прибавят и гъби. С така приготвения сос се поливат отделните порции месо. Към месото могат да се прибавят всякакви гарнитури зеленчуци, ориз, картофи.

Свински пържоли с гъбен сос

Продукти: 4 бр. пържоли, 80 г масло, 1 глава кромид лук, 120 г гъби, 150 г течна сметана, 300 мл месен бульон, 3 с.л. брашно, 4 бр. картофи, черен пипер, сол

Приготвяне: Начуканите пържоли се посоляват, поръсват се с черен пипер и от двете страни и се пържат в половината от маслото. Когато пържолите станат готови се слагат настрани и в същия съд се прибавят другата половина от маслото, лукът, нарязан на ситно, и се запържва до пожълтяване. Прибавя се брашното и нарязаните гъби и се запържват, добавят се сметаната и бульона и се разбърква. Накрая към соса се слагат и вече изпържените пържоли и ястието се задушава за около половин час. Прибавят се нарязаните на кубчета картофи, посолява се, поръсва се черен пипер и се задушава до омекване на картофите и месото. Ако е необходимо може да се прибави още малко месен бульон.

Чомлек по овчарски

Продукти: 1 кг свинско месо, 3 глави лук, 1 глава чесън, 2 бр. моркови, 500 г гъби, 300 г пресен колбас, 500 г картофи, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол на вкус, 1 ч.ч. бяло вино, 100 мл олио

Приготвяне: Месото се реже на хапки и се осолява леко. В дълбока купа се нарязват лукът, чесънът, морковите - на колелца, гъбите на ивички, колбасът на кубчета, като се разбъркват хубаво с чубрицата, червения и черния пипер и магданоза. Дъното на намаслен гювеч се нареждат ред месо, ред от сместа, като се завършва със смес. Всичко се залива с бялото вино, олиото и 150 мл вода. Похлупва се и се пече в умерена фурна 1 час.


Няма коментари:

Публикуване на коментар