сряда, 9 декември 2009 г.

Бакшиша - заслуга, право или рекет???

Бакшиша - заслуга, право или рекет???

Ако работиш в сферата на услугите и си вършиш работата добре и с желание, имаш правото да очакваш съответно възнаграждение за старанието и професионализма си - бакшиш. Това обаче не означава, че хората са длъжни да ти дават пари само защото си на дадена длъжност в даден момент. Бакшиша е нещо, което трябва да се заслужи, а не се получава по право - ето това не могат да проумеят много хора.

Да напиша това ме провокира поредния сблъсък със софийските таксита. Живея близо до центъра и прибирането от там с такси, независимо през коя част на денонощието, никога не ми излиза повече от 5 лв. Всички знаем как се закръглят сметките, но онзи ден просто чашата преля - при сметка 3,10 лв. уважаемият господин си закръгли на 4 без да му мигне окото. При което аз набрах смелост и си поисках рестото. Той се изсмя, погледна ме сякаш съм най-долния клошар, просещ на улицата, и с жест и изражение достойни за папата, ми подаде щедро 50 ст.!?! Аз на свой ред също се изсмях, благодарих му за щедростта и си тръгнах... бясна! Парите си ги изкарвам също с труд и е мое право да преценя кога, на кой и за какво ще ги дам! И със сигурност няма да е на нагъл шофьор, който не си е направил труда дори да си измие колата, вътре вони на застоял цигарен дим, пот и Wunderbaum.

Поради много такива сцени и случки, мои познати носят винаги дребни в себе си и им дават точно до стотинка... дребно отмъщение, за жалост провокирано от непрестанния рекет на представителите на този бранш. Аз приех друга стратегия - имам 2-3 телефона на коректни шофьори с прилични коли, вече търся само тях директно, не се разправям с заядливи операторки и шофьори - неандерталци.

Те си заслужават бакшиша, защото предлагат качество на услугата! (за сведение на другите техни „колеги”)

Подобна сценка - зареждам на бензиностанция и докато си пия кафето с цигара преди дълъг път, забелязвам старанието с което мъжа почисти колата ми - буквално изми всички стъкла, огледала, дори фаровете... беше ясно, като почна да подсушава дребни детайли, че вече само се мота около колата, за да си изчака бакшиша. Разбира се, бръкнах си в чантата за дежурните 2 лв., но имах само едри пари. В колата винаги държа дребни за такива случаи и реших да взема от там, вместо да развалям и да чакам пак на опашката. Тръгнах към колата, усмихнах се на човека и му благодарих. При което той ми отвърна: "А, мерси, мерси, 'ма жИната в къщи мерси не яде!"... Ето така не се изкарват пари...ако щеш подметки да ближеш, ако си долен си оставаш долен и каквото и да направиш, това си личи.


Такива сцени много - сервитьорката до масата, бъркаща с отчаяна физиономия в портмонето за рестото ви, и бъркаща... и продължаваща така, докато не и кажете да спре или тя не ви съобщи, че няма дребни да ви върне. И куриера, и, и, и... всеки има безброй примери...Просто моите уважения на хората, на които ми доставя удоволствие да оставя бакшиш. Дано само се множат. А на другите - пожелания да се научат да го изкарват!



Към 4-5 сутринта е, младеж излиза от нощен клуб доволно подпийнал. Пред клуба обаче има само едно такси.

Отваря пича врата и пита колко ще му струва да го закава до вкъщи (в другият край на града примерно). Бакшиша казва спокойно 15 лв. Младежа почва да се мръщи и цупи и какво му остава друго освен да се пазари - има само 8 лв.

Пазари се, пазари се ама таксиджияра не се навива.

Кво да се прави, такъв е животе - пича се прибира пеша

След една седмица пак към 4-5 сутринта от същият нощен клуб излиза пак същият младеж и пак доволно подпийнал.

Поглежда той и какво вижда - пред клуба една редица с таксита чакат клиенти и най-последен от всички е ония бакшиш от миналата седмица дето го остави да си ходи пеша.

Мадежа се устремява към първото чакашто такси, отваря и пита за колко ще го закарат до вкърщи (сищото място като преди). Бакшиша отговаря 15 лв.

- Добре, супер - вика младежа - само, че ще ти дам 30 и ще ми направиш и една свирка. Става ли?

- Марш от тука педераст гнусен ... - ги заредил таксиджията.

Младежа обаче упорито от такси на такси продалжавал с това и всички го изхвърляли като пръсен парцал даже един щял да го бие почти.

Та така от такси на такси стигнал до ония от миналата седмица. Отваря пича вратата и пита:

- Колко ще ми вземеш до XYZ?

- Ами 15 лв - вика бакшиша

- Добре - отговаря малдежа - ще ти дам 30 лв ама ще минеш съвсем бавно, ама много много бавно покрай колегите ти на опашката, ще им се усмихваш и ще им махаш с ръка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар