сряда, 16 декември 2009 г.

Отпада подоходният критерий за помощи за инвалиди

Отпада подоходният критерий за помощи за инвалиди

Да отпадне подоходният критерий за получаване на добавки за хората с увреждания, за това са се договорили президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов. Това казва държавният глава в словото си пред участниците в тържественото честване на 20-годишнината на Съюза на инвалидите в България.

По думите на Георги Първанов отпадането на подоходния критерий може да стане между двете четения на поправките в закона за интеграцията на хората с увреждания. С измененията, одобрени от кабинета, се предвиждаше от 1 януари догодина хората с увреждания да получават интеграционна добавка, само ако месечният доход на член от семейството не надвишава 350 лева.

Като припомня, че през 2004 година, когато отново се е предлагало въвеждането на подоходен критерий, е заплашил с вето и разумът е надделял, президентът декларира, че и сега е готов да върне за ново обсъждане измененията, ако бъдат приети в сегашния им вид.

Държавният глава е категоричен, че политиката на интегриране на хората с увреждания трябва да става не на база техните доходи, а въз основа оценка на тяхното увреждане. С уговорката, че проявява разбиране и подкрепя стремежа на правителството да намали разходите в усилията за ограничаване последствията от икономическата криза, президентът категорично се противопоставя на това да се пести за сметка на социално слабите групи от населението като хората с увреждания.

Източник на информация - dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар