петък, 2 февруари 2024 г.

Част 8 ОБЩА ИСТОРИЯ НА СЕЛО ГОЛЕМА РАКОВИЦА - СПАНЕТО И МИНЕРАЛНИ БОГАТСТВА

          СПАНЕТО НА РАКОВЧАНИ

За спане нощно време раковчани си постилат направо на пода, който е замазан с жълта пръст. За постелки използват козляци, а за завивки – калчищни или вълнени черги, които са приготвени от жените. Вечер преди лягане жената постила за спане и всички лягат под една завивка. Изключения правят само малки деца и младоженци. Сутрин постелките се прибират, завивките и възглавниците се изпухват, надиплят се и се поставят на дървена пейка наречена чергарник, която се намира обикновено в същата соба. Това се прави с цел, за да бъдат топли за следващо ползване. Но времената се менят и напоследък този първобитен начин за спане е доста променен. Днес повечето си слагат макар и груби дървени кревати, на които се постилат със завивки. За тази цел се използват шарени вълнени черги, а понякога и юргани. В една къща винаги има в повече постилки и завивки и те се пазят нови и се използват когато дойдат гости. Спането в една соба се практикува повече зимно време, когато е студено, а лятото се спи и по дворовете, плевните, яхърите, по нивите и ливадите, кой къде намери за удобно или където го застави работата.

МИНЕРАЛНИ БОГАТСТВА

В землището на Голема Раковица има много подземни богатства. До сега са открити залежи на много места, които ще изложа накратко:

На горния край на селото, до чудно и безредно назъбената каменна местност „Ерменица”, на мястото където и сега са къщите на Павловци и Гицинци, някога е имало видня /мина/, където са добивали желязна руда. Кога е било това, както и други подробности около нея, никой от сегашното поколение не може да даде. Знае се само, че след това, когато са разкопавали местата за къщи и дворове, там са намирали сгурия и черна пръст. Това и сега се очертава в дворовете на две съседни къщи, където в едната пръстта е черна, а в другата обикновена, което прави много ясен контраст.

Друга видня 8мина/ е имало в м. „Ушите” под м. „Умнище”, близо до Ушкуловата тепавица и дарак, които сега се намират в Огняновско землище. Там също е приготовлявано желязо. И там голямо пространство е покрито с черна пръст и явно личи виднята /мината/. Тези мини, както и подобни край Горубляне и Пасарел, сигурно са били част от Самоковските мини. Всички те сега са запустели и разрушени от нашето безбрежие. Сигурно на много хора ще може да се даде препитание, ако тези мини се възобноват. И между другото държавата се грижи за откриването на нови рудници. Срещу „Ерменица”, там където е била първата казана видня, между Калугерски дол и Златин/Светения/ дол, сега е открит пирит, от който се добива сяра и сярна киселина. Известни лица са запазили периметър, но работата още не е започнала

На местността „Пчелините”, в Гробищарския дол, са открити залежи от мед /бакър/ и там също е запазен периметър. Там е разкопавано доста за проверка, но какъв е резултата от тази проверка не ми е известно. В същата местност, както и от към страната на Остра могила, има обширни територии покрити с бели камъни, което сигурно са мраморни залежи, но не ми е известно дали е проучвано и дали е запазен периметър.

На местностите „Коев дол”, „Богородица”, „Пльощака”, „Пършовия камик”, „Спасова могила”, „Ненова могила”, както и по съседните на тях места са открити манганови залежи и са запазени периметри. Процента на рудата бил голям, около 60-70%, и е привлякъл вниманието на една чужда компания и хората са започнали да работят. Времето ще покаже какво ще стане по-нататък. До сега са изнесени много камъни с руда за странство. Най-големи разкопки са направени в „Коев дол” и „Ненова могила”. За откриване на тази руда сведения са дадени от Димитър Ангелов и Захари Ненчов, като първият е бил любознателен събирател на камъни, а вторият ги занасял за проверка от вещо лице в София, което открило рудата и запазило периметъра.

Напоследък, в най-ново време, са открити залежи на железни руди: хематит, лимонит и др., на местността „Остра могила”. Работи се усилено и дава доход, както за държавата, така и за много хора от селото. Цялата местност е надупчена на много места, като най-много по равният и връх на извора. При разкопките, дълбоко в земята са били намерени подпорни греди, което показва, че там много от отдавна е добивано руда. Специалисти могат да се произнесат кога е било това.

На местността „Стражата”, която се намира на синура между землищата на Раковица и Гюреджия, още преди войните е открита мина за каменни въглища, чието качество е било средно между Пернишките и Чукуровските, но тогава тази мина е била изоставена поради липса на средства и заради самите войни. След това по нея отново започват работа братя Кросневи, обаче засега тя пак е спряна.

По всичко изглежда, че землището на Голема Раковица е пълна с големи, но тайни подземни богатства, които чакат времето си, капитала и своят майстор. За такива места народният поет Иван Вазов казва:

Какви ли тайни дремат,

и богатства, красоти

по твоите долини,

поля, висоти?

Ти рай си, да,

но оценяват те прилично,

но те познава по-добре

теб еленът в горите.

Теб познават те добре

и крилатите певци,

а ние ще живеем тук и ще умрем

като същински чужденци.

Селото и неговите околности са доста разнообразни, доста интересни и могат да бъдат обекти на художници, туристи, летовници, търсачи на подземни богатства. Могат да се построят почивни станции и пр., но досега никой не е помогнал за това, а всячески му е пречено. Бедността и пътните съобщения не са обърнали внимание на съответните хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар