вторник, 23 януари 2024 г.

БАБИН ДЕН В ГОЛЕМА РАКОВИЦА

Бабин ден

След великолепния празник, който раковчани, задружно си организираха за Богоявление, дойде ред отново да се сплотят, за ново празненство.

Този път властваха бабите, защото бе Бабин ден.

Както на много места в страната, така и нашите баби, празнуват своя "професионален" празник на 21 януари, но поради факта, че тази година той се падаше в неделя, баби и организатори, решиха да се съберат на 22 януари, в малкият салон на читалището.

Откакто се върнах в селото, винаги е имало по два банкета за празника. Тази година си мислех, че ще е различно, след призивите за заедност, но надеждите ми не се сбъднаха.

На 21 януари, в ресторант "Арамлиец", се събраха няколко нетърпеливи баби, които държаха да празнуват на деня, като в шеговит тон изпълниха традиционните ритуали и се почерпиха. (За съжаление нямам снимков материал и не знам подробности, затова отразяването е кратко).

В понеделник, на 22 януари, повече от 30 празнуващи, се събраха в малкия салон на читалището, където организаторите, в лицето на Читалищното настоятелство, Кмета на селото Захари Григоров и Пенсионерския клуб, им бяха приготвили трапеза с питиета и вкусотии, подобаващи за такъв празник.


В началото и тук, бяха изпълнени ритуалите, обичайни за празника, като бабата бе Мария Стоянова Кирова, а невестата, която полива - Антоанета Георгиева.



След ритуалите, започна и веселието, с наздравици, шеги, народни песни...


На празнуващите баби, гостуваха и представители на Община Елин Пелин, които дариха, на всяка от тях, по една дървена лъжица, за да имат с какво, дълги години, да бъркат вкусните гозби, които приготвят за своите внуци.

Свидетели разказват, че бил чудесен празник, а аз пожелава следващата година, всички да са заедно и да им бъде още по-хубаво!

Живи и здрави да сте, бабета!

На многая лета!

Няма коментари:

Публикуване на коментар