вторник, 6 октомври 2009 г.

Раковишки глас, Br.37_122



Бог да запази децата ни
**************************************
Със или без благословия – глас народен, глас Божи
Десет години изминаха откакто се направи първата копка на параклиса „Св. Петка”.
На 8 ноември 1999г. се дава линия за строеж на храма.
На освещаването на първата копка участват: Луко Даскалов, инж. Трънка Манолова, кмета Мария Христова, Райко Добрев, Иван Ръжов, Насо Даскалов, отец Иван Дамбов, Тана Герова, Мария Стоилова, Мика Петкина, Анка Цачева, Елена Юпева, Софка Маринова, Мишо Матев, Иван Гочев, Анка Танчева и Цветан Ангелов.
Много от хората, които присъствали вече не са между живите. Помня думите и на още от миряни от селото: „Ега сам жив/а/ да вида готово църквето”.
Изминаха десет години. Трима кметове се бориха с бюрокрацията, с безпаричието, с липсата на доброволци.
Мария Христова започна с ходенето по мъките с документации за самия строеж, със събарянето на основи на сринати стопански сгради за да се ползват тухлите. Издигна се параклиса с много труд. Не мога да изпиша имената на доброволците по онова време. Списъкът е огромен. Както и имената на дарителите. За 2003г. техният брой е 236.
Не успя да освети параклиса, въпреки огромното и желание. Времето й не стигна. Дойде друг кмет – Петър Върбански. С всичките му грешки и недостатъци като градоначалник и той има заслуги за делото, което се продължи.

Поредния кмет – Милка Спасова довърши това начинание. Къщето, новия навес, подпорната стена и т.н. Тя ще е щастливеца да каже: „Конец”.
Финала го чакахме години. Хиляди са левовете, които се кътаха и при наистина голяма нужда се отброяваха стотинка по стотинка, така както са събирани.
Тъжно е, много е тъжно, когато хората надживяват храмове господни. Свидетели сме на десетки църкви в България, които сами се сриват от това, че няма кой да ги поддържа, реставрира. Държавата ни отдавна е абдикирала от паметниците на културата, от доставката на духовна храна. Всичко, което се случва тук е плод на много труд от страна на местното население.

Кмета на селото обеща, че на 14 октомври ще се освети „Света Петка” по молба на енорияшите от селото. Отец Иван Дамбов подкрепя инициативата.
На 14 октомври /сряда/ часа все още не е определен, тъй като чакаме отговор от Светата Митрополия, за първи път ще влезнем в този храм, ще чуем Света литургия, ще има водосвет и курбан за здраве. Всеки, който иска да дари продукти или пари за курбана може да го направи. В магазините и в читалището ще има списъци за дарения.
Нека Бог даде здраве на всички, които помагаха през годините за да се изгради „Света Петка”!


______________________________________



Докосване до светостта
______________________________


Фестивал на общностите
____________________________


Пред Столичната библиотека растат домати
И животните проституират
Бацилът на доброто настроение е силно заразителен
_______________________________


Andromaha в stihovebg.com
____________________________________

Няма коментари:

Публикуване на коментар