сряда, 14 октомври 2009 г.

Докосване до светостта..../продължение/

Поради това тържественото богосложение в Неделя на Самарянката (Петата неделя след възкресение Христово) се извършва под открито небе. Преди службата поклониците слизат до кладенеца и си взимат вода, а Светата Литургия се отслужва от патриаршеския намесник в съдружие с много клирици, включително от други Православни Църкви. Тъй като повечето от миряните са араби, проповедтта е на арабски. Макар неделя да е работен ден за арабите никой от тях не работи, затова пък всички поклоници биват посрещнати като роднини.
Таворска планина

Около 8 дена подир тия думи взе със Себе Си Петра, Йоана и Яков възлезе на планината да се помоли. И когато се молеше видът на лицето Му се измени и дрехата Му стана бяла, бляскава. И ето двама мъже приказваха с него, а те бяха Моисей и Илия, като се явиха в слава те говореха за смъртта Му, с която щеше да свърши в Ерусалим. А Петра и ония, които бяха с Него бе налегнал сън, но като се събудиха те видяха славата Му и двамата мъже, който стояха до(в) Него. И като се отделиха от Него Петър рече Иисуса.
Наставниче, добре ни е да бъдем тук, да направим три сеника: за тебе един, за Моисея един и един за Илия – без да знаеше що говори. Когато говореше това ето яви се облак и ги засени и се уплашиха, когато влязоха в облака се уплашиха.
И се чу из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте.
От Библията (Лука 9 гл. 9 до 28 с 35) с.
Още от най-ранни години Христовата Църква е почитала Таворската планина на чийто връх според Новозаветното свидетелство се е извършило едно от най-важните евангелски събития Славното Преображение на Спасителя .
Юдеите не узнали в Христа очаквания Спасител. Те старателно изучавали пророчествата, но превратно тълкували техния смисъл и мислили, че Този, Който очакват ще бъде изпратен от Бога, за да извоюва политическа самостоятелност и да възстанови Еврейската държава. Малцина разбирали, че в пророчествата се говори за Небесно, а не за земно царство. За вечни блага, а не за светски изгоди. Дори самите апостоли не били чужди подобни земни помисли. Те също се надявали, че Исус Христос ще възстанови Израелското царство.За тях било недопустимо, че Иисус Христос Син Божи и Спасител на света ще понася страданието и унижението на людете. Това им се струвало несъвместимо с Небесното величие и слава. Господ обаче често беседвал с учениците за Своите страдания. Той казвал, че Нему предстой да бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците да бъде убит и на третия ден да възкръсне. За да укрепи вярата им Исус се изкачил с трима от тях на връх Тавор показал им се в небесна слава и им разкрил Своята Божествена същност.

Иисус се преобразил лицето му се преобразило и светнало като слънце, дрехите му станали бели като сняг. Учениците чули глас от Самия Бог. Двама от най-великите старозаветни пророци Моисей и Илия засвидетелствали със своето явление, че Иисус е действително е Оня, за Когото предсказали пророците. Тавор се вижда от всякъде от Израелската долина като отделно извисяващ се зеленящ хълм с височина 588м. От далеч пътешествениците се удивляват на правилната му форма, която е почти идеална полусфера. Планините Тавор и Ермон се възпяват в псалмите на цар Давид и се споменават в Стария Завет като двете най-свещени земи в Стария Завет и Светата Земя.
През 4-ти век света царица Елена издигнала на върха величествена базилика в чест на Православното Преображение Господне с три престола на името на тримата апостоли, които станали свидетели на чудото Петър, Йоан и Иаков.
През 570г. били построени още два храма съгласно думите на Петър, които възкликнал при съзерцаването на славата на своя Учител Да правим тук три сеника За теб един, за Моисея един и един за Илия. През 6-ти век на 5-я Вселенски събор било поставено тук да се създаде епископия. През 12-ти век гръцкия поклонник Фики пише: Връх Тавор земно небе отрада за душата и услаждане на очите на православните хора. Понеже на тази планина обитава особена Божия благодат от която сърцето се обогатява с небивала духовна радост. Това е кръгъл, не висок хълм, на чийто връх се намират два манастира. Там християните отшелници възпяват Бога на всички езици.
По-късно през 12-ти век всички християнски светини на Тавор били разрушени от сарацините и дълго време лежали в развалини. Вместо тях била построена крепост Ала паметта на православното евангелско събитие се запазила в сърцата на хората християни, които се събирали на празника Прображение около печалните останки от храмовете.. в навечерието на празника на свещената планина Тавор се стичат християни и монаси, тук те прекарват лятната нощ, очарователна под източното небе обсипано с ярки звезди в почивка или молитва. Още преди изгрев слънце планината се пробужда от техните от техните тържествени песнопения и слънцето издигащо се над горите на Арабия озарява с първите си лъчи Свещения Потир, в който се извършва дивното претворяване на хляба и виното в изкупителните Тяло и Кръв Христови.
В смирено покаяние пред това велико тайство коленичи вярващия народ сякаш чул Божествения глас7 Това е Моя Възлюбен Син и в него е моето благословение. И до днес в навечерието на празника Преображение Господне (19 август стар стил) по време на всенощното бдение тук се събират много вярващи християни, а също и месни хора мюсюлмани. Всяка година те стават свидетели на друго чудо –около полунощ облак осенява Светия Връх, прониква и в храма и оросява всичко с благоуханна влага. Още през 9-ти век до Светия Връх по стръмния склон на планината била издигната гигантска стълба с 4340 стъпала. Макар днес до там да води асфалтов автомобилен път, изкачването по тази стълба се счита за неразделна част от поклоничеството на Тавор.

Ние се качихме с маршрутки. Съвреемния православен манастир и храм «Преображение Господне» на Тавор са построении през 19 век на мястото на древната базилика. Постройката и храма са завършени през 1862г. Той е трипрестолен като на главния престол има голяма икона на Преображение Господне. Тук се виждат камъни от древния храм на света царица Елена. Част от камъка, на който станало чудото на Преображението бил пренесен в храма и днес може да се види в стъклена ракла разположена в основите на дясната предолтарна колона. Около храма има голям двор с кипариси, смокини, маслини и цветна градина. Тук си поклонихме на чудотворната икона на Света Богородица наречена «Неувяхващ цвят» изцелителка на болни от рак.
Иконата представлява Богомайката с Младенеца и е печатана черно бяла щампа. Много благодарни поклоници, които са получили помощ и изцеление след молитвите си пред нея са засвидетелствали благодарността си като са я украсили със златни и сребърни дарове и са я разположили около нея снимки, имена и адресете си. Тук има музей и страноприемница, а прекресна алея води до градината.
Витания

Градът на Лазар, където станало чудото на възкресяването му. Витания е разположена на 3 км. От Ерусалим. Тук бил домът на Лазар и сестра му Марта и Мария и Иисус често посещавал гостоприемното семейство. В евангелието на свети апостол Йоан подробно е описано чудото с възкресяването на Лазар. По-късно Лазар станал епископ на остров Крит. В евангелието Витания се споменава и като изходна точка на триумфалния Вход на Господа в Ерусалим. През римска и византнийска епоха на това място имало имало село, жителите ме се занимавали предимно със земеделие и скотовъдство.Още от първите векове Витания става място на християнско поклонение ала първата църква е построена едва през епохата на кръстоносците. По времето на архимандрит Антон Руската духовна мисия закупува обширен терен (2 хил. кв. м.) във Витания и построила интернат за православни арабски момичета, изучаващи Свещеното писание, катехизис, история на Църквата, единстветоно духовно училище в Палестина. По време на строителните работи бил намерен камък с древногръцки надпис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар