вторник, 27 октомври 2009 г.

Таня Вълчева пак спечели проект за читалището

Ще се прави спортна /фитнес/ зала
Откъде взима тези сили и каква е тази нейна душа? Винаги си задавам този въпрос, когато науча за новия успех извоюван от Таня Вълчева – дребната на ръст, но всеотдайна секретар – библиотекарка на читалището в нашето село Голема Раковица. Раздава се жената не на 100, а на 200% за благото на селото, но все остава недооценена.
Затова реших да отбележа новия и успех, като припомня и старите.

Ще се върна малко назад в края на пролетта и началото на лятото. Тогава Анатолий (синът на Таня), племенникът й Кристиан, заедно с още две - три момчета, решиха да пригодят една от стаичките на читалището за фитнес зала. За целта избраха едно от помещенията, което преди години се използваше за склад и ателие от Цветан Ангелов – Батето. Разчистиха го, изхвърлиха ненужните боклуци, донесоха кой какво има: лостове, тежести, дъмбели, вентилатор, добър раковчанин им направи лежанка и грозното помещение, в което отдавна не бе влизал някой – заприлича на фитнес (почти). И преди младежи правеха мускули във фоайето на читалището, но можеби недоволни от работното му време, си взеха уредите и спряха да идват.
В същото това време Таня беше вече спечелила първия си проект за годината, за направата на „Детски център” и усилено работеше по неговото изграждане. Доста нерви и труд и отне това начинание (идеята за което дойде в дните, когато тя учеше на четмо и писмо децата на ромите -дървари през миналата зима). С много мъки тя успя да събере нужните над 350 лева, които са една трето от парите нужни за започване на изпълнение на проекта. Останалите две трети са осигурени от ФРГИ (Фондация Работилница за Гражданска Инициатива).

Таня успя да съчетае служебните си задължения на библиотекар и организацията на работата. С помощта на доброволци, като много често и тя ловеше четката, дребната женица успя и сега центъра е готов, само се чака неговото откриване, като е обещано това да стане до края на месец Ноември.
Както казва самата тя – Трудно се харчат такива пари, защото е нужно особено внимание за всяка стотинка, за да се вместиш в бюджета. Хората дават, но и търсят сметка за всяка изразходвана пара...
Успоредно с направата на центъра, Таня активно се включваше и в довършването на параклиса „Света Петка” и в миговете, когато не бе с четка в ръка, или не уреждаше документи, тя помагаше на майсторите. Но не забравяше и задълженията си на библиотекарка.
Като капак на всичко, вместо да си отпочива от тежкия ден, Таня пишеше материали за обичания ат вас вестник „Раковишки глас”, като осигуряваше и нужните снимки. За това съм много благодарен, но май не съм й го казвал.
Още докато течеше работата по първия проект, г-жа Вълчева съзря възможност за спечелването на друг, който също бе към ФРГИ. Този път ставаше въпрос за екология, а именно почистване на района около язовир „Огняново” и поставяне на кофи и кошчета за смет около него и на пътя на края на селото, където рибари и почиващи да изхвърлят своя боклук. Проекта разбира се бе спечелен, защото Таня знае как да задейства такива документи (има вече опит, пък и ходи на семинар организиран от Фондацията). Този път, като че ли нужните средства бяха събрани по-лесно, а и нашето момиче уреди концерт за участниците в акцията по събирането. В тази акция се включиха повече от 100 доброволци, но за жалост, освен младежите и двама – трима възрастни раковчани, останалите бяха хора прочели в рекламирането на акцията, което отново бе дело на Таня.

До дни се очакват контейнерите и кошчетата да бъдат доставени, но този път ще е нужна помощта на раковчани, защото е време да се засрамим и да направим и ние нещо полезно (де да можех освен с приказки, с нещо друго да помогна на тази неуморима женица).
Много са примерите за добрата душа и всеотдайността на г-жа Вълчева. Ще спомена и борбата й за направата на паметника на Гато Шишков. Активното и участие около инициативата за събиране на средства за ремонт на черквата ни, за която все още не достигат пари и пак тя трябва да се нагърбва. А по време на наводнението – нали пак тя обикаляше с децата да раздават помощи на пострадалите.
Но нека спрем с миналите неща и да обърнем внимание на настоящото.
Таня пак спечели проект. Този път за изграждане на спортна зала, в която младите раковчани да спортуват, да трупат мускули и да бъдат на разположение (не дай си Боже) при някакво бедствие или пожар.
Нужната сума за осъществяването му е 2796.05 лева, като две трети отново се поемат от ФРГИ, а другите ще са дарение от г-н Христо Христов – баща на един от младежите. Парите ще са за ремонт и закупуване на оборудване за залата. Браво Таня! Какво щеше да прави селото без теб? Нека и помогнем.

Валентин Добрев - Шкафа

Няма коментари:

Публикуване на коментар